Follow:
budget, lifestyle

Administratie op orde, rust in mijn hoofd.

Door de aankomende scheiding ben ik mij veel meer bewust geworden van de financiën. Ik moet het vanaf nu allemaal zelf doen, zelf bekostigen en zelf regelen. Dit vind ik spannend. Ik ben nog nooit vanaf de volwassen leeftijd alleen geweest. Ik was al bijna 20 jaar samen met mijn ex-man en wij regelden veel samen. Nu moet ik zelf alles uitpluizen. Heb ik recht op bepaalde toeslagen? Welke abonnementen gaan de deur uit? Welke verzekeringen moet ik gaan regelen? Gelukkig helpt mijn familie ook veel met het uitzoeken en uitrekenen. Met hulp van boeken over budgetteren en de nodige informatie online krijg ik steeds meer inzicht in mijn administratie. Welke dingen heb ik onlangs al geregeld?

Mobiele abonnementen

Van al het uitzoekwerk vind ik dit nog best lastig. Wij hadden als gezin altijd een familiebundel. Hierin zat een groot aantal MB’s wat werd verdeeld onder alle gezinsleden. Voor mij was het alleen niet zo inzichtelijk als het ging om nieuwe toestellen. Wanneer kan wie een nieuwe mobiel uitzoeken? Voorheen had ik altijd een apart abonnement bij Tele2 en wist ik precies wanneer ik eventueel een nieuwe telefoon mocht uitzoeken. Vaak liet ik er nog wat langer overheen gaan omdat ik niet zoveel geef om nieuwe telefoons. Maar dan moet je geen 3 pubers in huis hebben! (inderdaad, Thomas begint ook al aardig te puberen).

Thomas is gelukkig nog erg happy met een oudere iPhone van Fenna, en ook Fenna heeft nog niet zo’n oud model. Die van Amy begint helaas al kuren te vertonen en zal dus over niet al te lange tijd een nieuwe telefoon moeten. Met dit in gedachten is het natuurlijk slim om te kijken naar het oversluiten van onze abonnementen. De eerste stap is iPhone modellen vergelijken. Amy moet zelf ook wel wat gaan bijleggen qua geld. Ik krijg natuurlijk wel alimentatie voor haar, maar wanneer er een nieuwe mobiel moet komen vind ik dat ze daar zelf ook wat geld bij moet leggen. Mijn voorkeur gaat uit naar een goedkoop abonnement en zelf geld inleggen voor de mobiel. Die maandelijkse kosten komen telkens terug en die wil ik het liefst zo laag mogelijk houden. Gelukkig is dat bij Tele2 ook prima te regelen. Voor mijzelf en de andere 2 kids moet ik gaan kijken of het huidige abonnement behouden niet te duur gaat zijn. Hierover moet ik mij nog gaan buigen.

Zorgverzekering

Vandaag was de dag dat alle zorgpremies voor 2023 bekend werden gemaakt. Ook hierin moet ik mij nu verdiepen. De kinderen blijven bij hun vader in het verzekeringspakket, maar ik moest voor mezelf nu op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Ik heb maar even de hulp ingeschakeld van Independer. Ik heb nog even de hulp van mijn moeder en zusje ingeschakeld, want ik heb al heel lang geen Nederlandse zorgverzekering meer gehad (mijn ex heeft een internationale verzekering). Gelukkig was het niet heel ingewikkeld en heb ik deze “taak” ook weer geregeld. Ik ben wel blij dat ik zorgtoeslag krijg, want de maandelijkse kosten voor een zorgverzekering zijn niet mals. Het voelt wel heel fijn dat ook dit weer geregeld is!

Bezuinigen en slim omgaan met energieverbruik

Kijk! Hier was ik zo trots op! Ik ben met de kinderen erg aan het opletten op het energieverbruik. Korter douchen (tip: douchewekker!), opladers uit het stopcontact, lichten uit en kachel niet te hoog. En kijk eens wat dit heeft opgeleverd. We doen het echt heel goed met z’n viertjes. Dit is een levensstijl die we gaan voortzetten. Gelukkig hebben de kinderen ook een leeftijd dat ik dit soort dingen met ze kan bespreken. Ze beseffen dat ik het financieel over een andere boeg moet gooien en dat niet alles zomaar meer kan. Als ze dan weten dat ze door bewuster om te gaan met energieverbruik geld kunnen besparen leren ze hier ook meteen van. Ik heb ze deze afbeelding dan ook laten zien en gezegd dat ik erg trots op ze ben!

Er zijn nog wel een aantal zaken die ik moet regelen, maar stukje bij beetje komt er goed overzicht en heb ik stiekem zin om mijn nieuwe leven te gaan beginnen. Hoe moeilijk alles rondom de scheiding ook is, de kinderen en ik komen er wel!

Liefs Hilde

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Jasmijn

    heel knap! ik heb dit zelf een paar jaar geleden moeten doen, en de kinderen en ik zijn er gelukkig goed door heen gekomen!

    november 16, 2022 at 11:48
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge