Follow:
boeken

De verdwenen meisjes uit Parijs – Pam Jenoff

deverdwenenmeisjes

Een roman wat zich afspeelt rond de Tweede Wereldoorlog vind ik altijd fantastisch om te lezen. Ik hoop ook altijd wat te leren van zo’n boek. Toen ik het persbericht ontving wist ik ook dat ik dit boek dolgraag wilde lezen en recenseren. Dit boek heeft ook nog eens sterke vrouwelijke personages, iets wat ik nog eens extra interessant vind.

Synopsis ‘De verdwenen meisjes uit Parijs’

Op een ochtend vindt Grace een achtergelaten koffer op het station. Er zitten twaalf oude foto’s in van verschillende vrouwen. Impulsief neemt Grace de koffer mee naar huis en gaat op onderzoek uit.

Al snel komt ze erachter dat de koffer eigendom was van ene Eleanor, die leiding gaf aan een netwerk van vrouwelijk geheimagenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij werden vanuit Lonen naar bezet Europa gestuurd om als koeriers en telegrafisten het verzet te helpen. Ze zijn echter nooit thuisgekomen en het is een raadsel wat er met hen is gebeurd.

Grace raakt geboeid door de jonge moeder Marie die geheimagent werd. Haar gedurfde missie overzee onthult een opmerkelijk verhaal over vriendschap, moed en verraad.

deverdwenenmeisjes

Samenvatting

Pam Jenoff heeft meerdere romans over de Tweede Wereldoorlog op haar naam staan. In dit boek wordt een onderwerp aangesneden wat minder vaak in boeken voorkomt. De vrouwelijke divisie van de Britse geheime dienst, de SOE (Special Operations Executive), is iets waarover je weinig leest of hoort. Een dienst wat absoluut niet zonder gevaar was en deze vrouwen verdienen dus een mooi boek!

In het boek volgen we 3 personages: Grace vindt kort na de oorlog een koffer met daarin twaalf foto’s van jonge vrouwen, Eleanor richt in haar eentje de vrouwenafdeling van de SOE op en Marie is een van de gerekruteerde vrouwen die naar Frankrijk vertrekt. Door het lezen vanuit deze personages krijg je als lezer een breed beeld van de geheime dienst tijdens de oorlog en tevens de naoorlogse gevolgen. Wat was de reden dat deze vrouwen hun leven op het spel zette? Wat is er met hen gebeurd?

De manier hoe het verhaal tot stand komt, door het vinden van de koffer met de foto’s van de vrouwen, vind ik goed gevonden. Je raakt als lezer geïntrigeerd door die geheimzinnige foto’s en vooral de manier waarop ze gevonden worden. Een verlaten koffer in een station…. Door in het mysterie te duiken met Grace wil je ook steeds meer weten over de toedracht van die koffer.

Pam Jenoff heeft zich goed verdiept in de geschiedenis van de SOE. Dit merk je in de gedetailleerde beschrijvingen van bijvoorbeeld het coderen van geheime boodschappen. Iets minder aandacht is er besteed aan de gevoelens en emoties van de personages. Sommige bleven wat vlak en sommige beslissingen vond ik wat ongeloofwaardig (waarom zou je de mogelijkheid om in veiligheid bij je kind te zijn laten schieten om bij een man te zijn die je amper kent?). Ook het gebrek aan echte gruwelijkheden die zich ongetwijfeld in die periode in de oorlog hebben voltrokken zorgden voor een iets minder intens gevoel bij het boek.

Elke verhaallijn is interessant en voegt ook daadwerkelijk iets toe aan het verhaal. De vlotte schrijfstijl zorgt voor een prettige manier van lezen en vanwege het verspringen van de perspectieven zijn er geen saaie momenten in het boek. Het verhaal is interessant en boeiend en leert de lezer ook echt wat over deze tak van verzet in de oorlog. Het bespreekbaar maken van SOE maakt deze oorlogsroman uniek in haar soort en absoluut het lezen waard!

deverdwenenmeisjes

Informatie

De verdwenen meisjes uit Parijs – Pam Jenoff

Uitgeverij Karakter

Paperback, 384 pagina’s

ISBN: 9789045217369

Prijs: €21,50

Verkrijgbaar bij de boekhandel of Bol.com (klik hier)

Liefs Hilde

** Ik heb dit boek ontvangen van de uitgever ** Dit artikel bevat een affiliate link **

Share on
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge